contact

Zonat e aplikimit

Greqia

Bashkia Amintaio

Burimi Natyror Termik i Ujit të Thartë

Informacion i pergjithshem

Fshati Xino Nero ka burime të pasura të ujit mineral natyral të karbonatit të kalciumit të gazuar dhe ndodhet 30 km në juglindje të Follorinës. Uji që buron nga burimet e fshatit ambalazhohet në fabrikën lokale të mbushjes automatike, e cila u ndërtua nga francezët gjatë Luftës së Parë Botërore, për nevojat e ujit të ushtarëve të tyre. Kërkimet shkencore kanë konfirmuar efektin e dobishëm të këtij uji kryesisht në veshkat por edhe në mëlçinë e njeriut. Uji që vjen nga burimet e ujit të thartë ambalazhohet në impiantin e ambalazhimit automatik që funksionon që nga viti 1958. Zona e Ujit të Thartë është e pasur me rezerva ujore të ujit mineral.

Në vitin 1992 ajo hyri në pronësi të komunitetit të atëhershëm Xino Nero si një ndërmarrje e pastër komunitare. Me nënshtrimin e komunitetit Xino Nero në bashkinë e zgjeruar të Amintaio, një ndërmarrje komunale u shndërrua në një ndërmarrje komunale të mirëfilltë. Kompania ambalazhon dhe tregton ujin e thartë mineral natyral si dhe pijet freskuese të gazuara.

Uji Termal

Temperatura: 15 0C

Karakterizimi: Ujë termal i ftohtë Ca- HCO3 acid, i bashkisë Amintaio.

featured image thumbnail for post Follorinës
featured image thumbnail for post Konicë

BASHKIA KONICË

Burimi Natyror Termik i Amarantos

Informacion i pergjithshem

Fshati Amarantos është ndërtuar në kufirin greko-shqiptar, në një pyll të bukur, në lartësinë rreth 1200 metra. Në anën veriore të fshatit, në një distancë prej 5 km, ndodhen burimet termale të Amarantos, të bazuara në shkëmbinj të mëdhenj gëlqerorë. Është një burim natyror unik, pasi në këtë mjedis të bukur dhe të shëndetshëm burojnë avujt e ujit që u dhanë burimeve titullin "Burimet me avull Amarantos".

Pas çlirimit të Epirit, për shkak se Amarantos ruante gjithmonë autonominë e tij, nuk u përfshi në traktatin zyrtar të koncesionit të territoreve. Fshati iu la banorëve të tij, të cilët shfrytëzuan pyllin dhe burimet deri në Luftën e Dytë Botërore.

Avujt e ujit

Temperatura e avullit të ujit arrin 37 0C

Karakterizimi: "Avuj" natyralë të temperaturave të mesme

Indikacionet Terapeutike: Sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes, sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut, nevralgjitë, reumatizmat, artropatitë.

Objektet e termalizimit shëndetësor:

Në burimet e Amarantos ka ambiente moderne me 13 burime individuale, një grup burimesh dhe një hapësirë ​​për terapi inhalatore. Avulli i ujit të nxehtë vjen nga thellësi të mëdha, përmes 15 gabimeve karstike. Burimet janë kabina të ngushta, në të cilat avulli i ujit kanalizohet me një tub. Objektet janë të hapura nga qershori deri në shtator, shtatë ditë në javë, nga mëngjesi deri në pasdite. Vizitori mund të qëndrojë në hotele tradicionale që janë afër dhe ofrojnë të gjitha akomodimet e nevojshme.

Njohur: FEK 2165/Β ́/12.6.2018

Komuna e Prevezës

Burimi natyror termik i Prevezës

Informacion i pergjithshem

Burimet termale të Bashkisë së Prevezës ndodhen në pjesën jugperëndimore të qytetit, pranë plazhit të vlerësuar me "Flamurin Blu" të "Kyani Akti" dhe hyrjes së Gjirit Amvrakikos me ligatinën e madhe të mbrojtur nga konventa ndërkombëtare RAMSAR.

Burimet që quhen edhe Paliosaraga – që do të thotë “Pallatet e Vjetër” – janë pjesë e historisë së zonës dhe njihen që në shekullin e 17-të kur Ali Pasha ndërtoi aty pallatin e tij veror dhe përdori ujin e burimeve për hamam. Në vitin 1920, fillon organizimi sistematik i burimeve.

Uji Termal

Temperatura e ujit që buron nga burimi është 21.5 0C

Karakterizimi: Hipotermal Cl- Na- HCO3- Ca- Mg- K -B - hidrosulfid, ujë termal i dobët radioaktiv i komunës së Prevezës.

Treguesit terapeutike:: Reumatizma kronike, mioziti, plagë degjenerative, dermatoza, sëmundje gjinekologjike.

Objektet e termalizmit shëndetësor:

Banjot janë rinovuar në vitin 2013 dhe përfshijnë 22 banja me temperaturë uji 32 0C. Periudha e funksionimit të tyre është nga qershori deri në tetor. Në qendër të qytetit ka shumë akomodime dhe restorante për akomodimin dhe ngrënien e vizitorëve.

Njohur: FEK 4744/Β ́/29.12.2017

featured image thumbnail for post Prevezës
featured image thumbnail for post Kastoria

Bashkia Argos Orestiko

Burimi natyror termik i Ammoudara

Informacion i pergjithshem

Burimi ndodhet në një mjedis natyror të bukur dhe të shëndetshëm dhe është vetëm 2.5 km larg nga Argos Orestiko. Zona ku ndodhen burimet paraqet interes të madh historik dhe arkeologjik. I rëndësishëm konsiderohet pylli i gurëzuar i Nostimos me gjetjet e tij mbresëlënëse paleontologjike dhe qyteti romak Diocletianoupolis, i cili u themelua pas pushtimit nga romakët, pranë lumit Aliakmonas, në Armenochori.

Uji Termal

Temperatura e ujit që buron nga burimi është 15 0C

Karakterizimi: HCO3-Ca-Na-Mg-Cl-hidrosulfid i ftohtë, ujë termal i ngadaltë i Bashkisë Argos Orestiko.

Treguesit terapeutike:: Reumatizma, sëmundjet e lëkurës, artropatitë, sëmundjet e frymëmarrjes

Objektet e termalizmit shëndetësor:

Ndërtimi i burimit përfundoi në vitin 1998 dhe është një nga më modernët në aspektin të pajisjeve dhe shërbimeve. Ka banja individuale me temperaturë uji termal 32 0C.

Është e hapur nga qershori deri në shtator, të gjitha ditët e javës dhe orët nga ora 08:00 deri në 20:00.

p.m. Në zonë ka edhe një bujtinë për vizitorët.

Njohur: FEK 2112/Β ́/5.6.2019

Shqipëri

Burimet Sarandoporou në Vronomero, Leskovik

Burimet më pak të njohura të Leskovikut ndodhen në anën veriore të Sarandoporou, në kufirin Shqipëri-Greqi, 10 km në jug të Leskovikut. Të njohura edhe si burimet Vronomero, këto ujëra termale përmbajnë një bollëk mineralesh që ndihmojnë në trajtimin e shumë sëmundjeve.

Temperatura e tyre varion nga 29 deri në 40 gradë Celsius. Këto banja termale konsiderohen si një “thesar sekret” disi jo vetëm i Leskovikut, por i të gjithë vendit, por niveli i eksplorimit të tyre mbetet i ulët në krahasim me burimet e tjera në vend. Temperatura e pranverës është afërsisht 27.6 gradë, dhe uji është i pijshëm.

Karakteristikat e burimeve termale të Vronomeros

Temperatura: 26.7 ˚C

Koordinatat: Gjatësia: 20°40’18”

Gjerësia: 40°5’54” Rrjedha (l/sek): > 10

featured image thumbnail for post Sarandoporo
featured image thumbnail for post Bënjës

Burimet Termale të Bënjës (Përmet)

Burimet termale të Bënjës, të njohura edhe si “Banjat e Bënjës”, ndodhen 14 kilometra larg qytetit jugor të Përmetit në komunën Petran, vetëm 3 kilometra nga vendi ku lumi Vjosa bashkohet me përroin e Lëngaricës. Ato ndodhen rreth 20 minuta me makinë nga Përmeti. Këto burime janë përdorur për më shumë se pesë shekuj, për shkak të karakteristikave dhe vetive të tyre të larta kuruese dhe mirëmbajtjeje.

Kanë një përmbajtje të lartë squfuri dhe mjafton një zhytje me kohëzgjatje prej 20-25 minutash për të aktivizuar të gjitha vetitë shëruese të këtyre pishinave natyrore. E veçanta e tyre është se këto janë burime të hapura në natyrë. Temperatura e këtyre ujërave varion nga 26 – 32 gradë Celsius.

Këto temperatura mbeten në një nivel konstant gjatë gjithë vitit. Ju mund ta vizitoni faqen gjatë gjithë vitit. Këto ujëra ndihmojnë në trajtimin, përmirësimin dhe shërimin e shumë sëmundjeve të ndryshme si reumatizma, por edhe shumë sëmundje të lëkurës dhe veshkave. Janë gjithsej 6 burime. Ka katër burime që përdoren për sëmundjet kronike reumatizmale, një burim për sëmundjet e stomakut dhe një burim për sëmundjet e lëkurës.

Karakteristikat e burimeve termale të Bënjës

Temperatura: 30 ˚C

VR Tour