Περιοχές Eφαρμογής
Ελλάδα
Δήμος Αμυνταίου
Ιαματικός Φυσικός Πόρος Ξινού Νερού
Γενικά Στοιχεία
Το χωριό Ξινό Νερό με τις πλούσιες πηγές οξυανθρακούχου ασβεστούχου φυσικού μεταλλικού νερού βρίσκεται 30χλμ νοτιοανατολικά της Φλώρινας. Το πρώτο εμφιαλωτήριο κατασκευάστηκε από τους Γάλλους που είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, για τις ανάγκες των στρατιωτών τους σε νερό. Επιστημονικές έρευνες έχουν εξάρει την ιαματική δράση του νερού αυτού κυρίως στα νεφρά αλλά και στο συκώτι των ανθρώπων. Τα νερά που προέρχονται απο τις πηγές του Ξινού Νερού, εμφιαλώνονται στο εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης που λειτουργεί απο το 1958. Η περιοχή του Ξινού Νερού είναι πλούσια σε υδάτινα αποθέματα μεταλλικού νερού.
Το 1992 περιήλθε στην ιδιοκτησία της τότε κοινότητας Ξινού Νερού ως αμιγής κοινοτική επιχείρηση. Με την υπαγωγή της κοινότητας Ξινού Νερού στο διευρυμένο δήμο Αμυνταίου έγινε δημοτική επιχείρηση. Η επιχείρηση εμφιαλώνει κι εμπορεύεται το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό καθώς και αεριούχα αναψυκτικά.
Ιαματικό Νερό
Θερμοκρασία: 15ο C
Χαρακτηρισμός: Ψυχρό Ca- HCO3 όξινο ιαματικό νερό δήμου Αμυνταίου
Δήμος Κόνιντσας
Ιαματικός Φυσικός Πόρος Αμάραντου
Γενικά Στοιχεία
Το χωριό του Αμάραντου είναι χτισμένο στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρων. Βόρεια του χωριού, σε απόσταση 5 χλμ. βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά του Αμάραντου, στη βάση ενός μεγάλου ασβεστολιθικού βράχου. Πρόκειται για μοναδικότητα του φυσικού πόρου, καθώς στο όμορφο και υγιεινό περιβάλλον του αναβλύζουν υδρατμοί που έδωσαν στα λουτρά τον τίτλο «Ατμόλουτρα Αμάραντου».
Με την απελευθέρωση της Ηπείρου, επειδή ο Αμάραντος διατήρησε πάντα την αυτονομία του, δεν τον περιέλαβαν στην επίσημη συνθήκη παραχώρησης των εδαφών. Το χωριό αφέθηκε στους κατοίκους του, οι οποίοι και αξιοποίησαν το δάσος και τα λουτρά μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υδρατμοί
Η θερμοκρασία των υδρατμών φτάνει τους 37ο C
Χαρακτηρισμός: Φυσικές μεσόθερμες «ατμίδες»
Θεραπευτικές Ενδείξεις: Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, παθήσεις του κυκλοφορικού, νευραλγίες, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες.
Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας:
Στα λουτρά Αμάραντου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με 13 ατομικούς λουτήρες, έναν ομαδικό και χώρο για εισπνοθεραπεία. Οι θερμοί υδρατμοί προέρχονται από μεγάλα βάθη, μέσα από 15 καρστικά ρήγματα. Τα λουτρά είναι στενοί θαλαμίσκοι, στους οποίους και διοχετεύονται οι υδρατμοί από σωλήνα. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Ο επισκέπτης μπορεί να διαμείνει στα παραδοσιακά ξενοδοχεία που βρίσκονται δίπλα και προσφέρουν όλες τις απαιτούμενες ανέσεις.
Αναγνωρισμένη: ΦΕΚ 2165/Β΄/12.6.2018
Δήμος Πρεβέζης
Ιαματικός φυσικός πόρος Πρεβέζης
Γενικά Στοιχεία
Οι ιαματικές πηγές του δήμου Πρεβέζης βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της Πρέβεζας, παραπλεύρως της βραβευμένης με «Γαλάζια Σημαία» παραλίας της Κυανής Ακτής και της εισόδου του Αμβρακικού Κόλπου με τον σπουδαίο υγρότοπο που προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση RAMSAR.
Οι πηγές που ονομάζονται και Παλιοσάραγα δηλαδή «Παλιά Παλάτια» αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και είναι γνωστές από τον 17ο αιώνα όταν ο Αλή Πασάς έχτισε εδώ τα θερινά του ανάκτορα και χρησιμοποίησε το νερό των πηγών για το χαμάμ του. Η συστηματική οργάνωση των πηγών ξεκινά από τα 1920.
Ιαματικό Νερό
Η θερμοκρασία του νερού που αναβλύζει από την πηγή είναι 21,5ο C
Χαρακτηρισμός: Υπόθερμο Cl- Na- HCO3- Ca- Mg- K -B - υδροθειούχο, υποτονικό ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό δήμου Πρεβέζης
Θεραπευτικές Ενδείξεις: Χρόνιοι ρευματισμοί, μυοσίτιδες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις
Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας:
Οι εγκαταστάσεις των λουτρών ανακαινίστηκαν το 2013 και περιλαμβάνουν 22 λουτήρες με θερμοκρασία νερού στους 32ο C. Η περίοδος λειτουργίας τους είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά καταλύματα και εστιατόρια για τη διαμονή και εστίαση των επισκεπτών.
Αναγνωρισμένη: ΦΕΚ 4744/Β΄/29.12.2017
Δήμος Άργους Ορεστικού
Ιαματικός φυσικός πόρος Αμμουδάρας
Γενικά Στοιχεία
Το υδροθεραπευτήριο βρίσκεται σε ένα όμορφο και υγιεινό φυσικό περιβάλλον και απέχει μόλις 2,5 χλμ. από το Άργος Ορεστικό. Η περιοχή που βρίσκονται τα λουτρά, παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σημαντικό θεωρείται το απολιθωμένο δάσος του Νοστίμου με τα εντυπωσιακά παλαιοντολογικά του ευρήματα και η η Ρωμαϊκή πόλη Διοκλητιανούπολη, η οποία ιδρύθηκε μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους, δίπλα στον Αλιάκμονα ποταμό, στην τοποθεσία Αρμενοχώρι.
Ιαματικό Νερό
Η θερμοκρασία του νερού που αναβλύζει από την πηγή είναι 15ο C
Χαρακτηρισμός: Ψυχρό HCO3-Ca-Na-Mg- Cl-υδροθειούχο, υποτονικό ιαματικό νερό δήμου Άργους Ορεστικού
Θεραπευτικές Ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, δερματικές παθήσεις, αρθροπάθειες, παθήσεις του αναπνευστικού.
Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας:
Η ανέγερση του υδροθεραπευτηρίου ολοκληρώθηκε το 1998 και είναι από τα πλέον σύγχρονα από πλευράς εξοπλισμού και παρεχομένων υπηρεσιών. Διαθέτει ατομικούς λουτήρες με θερμοκρασία ιαματικού νερού στους 32οC. Λειτουργεί από το μήνα Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τις ώρες 08:00 π.μ. με 20:00 μ.μ. Στο χώρο λειτουργεί και ξενώνας για τους επισκέπτες.
Αναγνωρισμένη: ΦΕΚ 2112/Β΄/5.6.2019
Αλβανία
Ιαματικές πηγές Σαρανταπόρου (Βρωνόμερι-Λεσκοβικ)
Οι λιγότερο γνωστές πηγές Leskovik βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του ποταμού Σαρανταπόρου στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, 10 χιλιόμετρα νότια του Leskovik. Γνωστές και σαν πηγές Vronomero, τα ιαματικά αυτά νερά περιέχουν σε αφθονία μεταλλικά στοιχεία τα οποία συμβάλουν στην θεραπεία πολλών παθήσεων. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 29-40 βαθμούς Κελσίου. Οι ιαματικές αυτές πηγές θεωρούνται ως “ο κρυμμένος θησαυρός”, όχι μόνο του Leskovik αλλά και ολόκληρης της Αλβανίας, με το επίπεδο εκμετάλλευσής τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ιαματικές πηγές της χώρας. Η θερμοκρασία την άνοιξη κυμαίνεται στους 27,6 βαθμούς Κελσίου και το νερό είναι πόσιμο.
Χαρακτηριστικά:
Θερμοκρασία: 26,7 ˚C
Συντεταγμένες: Μήκος: 20°40’18”
Πλάτος: 40°5’54” Flow (l/sec): > 10
Μπέντζα – Θερμή Πηγή
Η θερμή ιαματική πηγή της Bënja, γνωστή και ως “λουτρά Bënja”, βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Përmet στην Κοινότητα Petra, μόνο 3 χιλιόμετρα από την συμβολή του ποταμού Vjosa με το ρέμα Lëngarica και 20 λεπτά οδήγηση από την πόλη Përmet. Οι πηγές αυτές χρησιμοποιούνται πάνω από πέντε (5) αιώνες χάρη στις εξαιρετικά ευεργετικές & θεραπευτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά τους. Περιέχουν υψηλή ποσότητα θείου και μία βύθιση διάρκειας 20-25 λεπτών είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών “φυσικών πισινών”. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι είναι εξωτερικές πηγές μέσα στην φύση. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 26-32 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές διατηρούνται σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα ιαματικά τους νερά βοηθούν στην καταπολέμηση και θεραπεία διαφορετικών παθήσεων όπως ρευματισμοί αλλά και ασθενειών του ήπατος καθώς και δερματικών παθήσεων. Υπάρχουν συνολικά 6 ιαματικές πηγές, οι 4 χρησιμοποιούνται για χρόνιες ρευματικές παθήσεις,μία για παθήσεις του στομάχου και μία για δερματικά.
Θερμοκρασία: 30 ο C